CICLE INTEGRAL DE L'AIGUA
Friday, November 30, 2018

Sarrià advoca per una solució per a la depuradora de Pinedo que evite el dany mediambiental que provocaria el seu tancament

Segons Sarrià, suposaria abocar directament al mar les aigües residuals d'1.200.000 habitants de 59 municipis, entre ells València

«Si el jutge ordenara el tancament de la depuradora de Pinedo manifestaríem la impossibilitat d'executar la sentència perquè suposaria abocar directament al mar les aigües residuals d'una població d'aproximadament 1.200.000 habitants», ha afirmat el regidor de l'Ajuntament de València i president de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI), Vicent Sarrià, en la roda de premsa que ha oferit «per a aclarir alguns extrems en relació a les notícies aparegudes referent a la depuradora de Pinedo».

Sarrià ha recordat que eixes instal·lacions per a la depuració de les aigües residuals d'un total de 59 municipis de l'Àrea Metropolitana de València «no són propietat de l'Ajuntament de València, que «ha fet un seguiment continuat del full de ruta després de la sentència judicial» de principis del passat any, a l'espera que la Generalitat concloga i presente el pla especial.

«Els veïns demanen l'execució de la sentència, però l'Ajuntament considera que el tancament no és possible per les enormes conseqüències que tindria. Cal posar remei a l'actual situació, però eixe remei no passa en cap cas pel tancament. La Generalitat ha d'ultimar el pla especial, presentar-lo, i preveure al mateix temps les inversions necessàries per a minimitzar-ne els efectes», ha manifestat Sarrià.

Ha insistit també el regidor d'Urbanisme i president de l’EMSHI en «el caràcter supramunicipal» de la depuradora de Pinedo, «que és la principal estació depuradora de la Comunitat Valenciana i dóna servici a 1.200.000 habitants de l'àrea metropolitana i de la zona Sud de la ciutat de València, «ja que la ciutat també aporta aigües residuals a l'estació depuradora del Carraixet», i ha afegit que la de Pinedo «té una importància mediambiental clau».

Ha recordat que la titularitat de la depuradora de Pinedo 1 corresponia al Consell Metropolita de l'Horta, un organisme supramunicipal després de l'extinció del qual va passar a dependre del EMSHI. «La seua titularitat agrupa 59 municipis conjuntament amb la Generalitat, que va encarregar la gestió a l'empresa pública EPSAR, Entitat de Sanejament d’Aigues Residuals.
Sarrià ha insistit en la «impossibilitat del tancament directe d'una instal·lació que dóna tractament a les aigües residuals d'1.200.000 habitants, que suposaria abocar-les directament al mar». Per açò ha assenyalat l'alternativa de «buscar un altre tipus de solució que done compliment a la sentència respecte a una instal·lació, Pinedo 3, que «pot estar eximida de llicència d'activitat sempre que tinga una pla especial que regule el seu funcionament i establisca mesures per a pal·liar els seus efectes mediambientals». En eixe sentit s'ha referit al fet que «nosaltres pactàrem amb la Generalitat la tramitació d'un pla especial i la implementació d'instruments que establiren mesures correctores per a minimitzar-ne els impactes».

Ha afegit respecte a eixe pla especial, que «s'han fet treballs previs i està molt avançat. Però és necessari concretar en quin punt està i quan es presentarà. Quan la Consellería ho tinga ultimat el podrem valorar». Ha recordat que la de Pinedo, a més de ser l'estació depuradora més important de la Comunitat Valenciana, «forma part d'un sistema que inclou el col·lector Oest i l'emissari submarí». Del col·lector Oest ha afirmat que «està infradimensionat per a les necessitats actuals, com es demostra cada vegada que es produeixen pluges de consideració» També ha ressaltat que la depuradora «és la més sensible amb el parc Natural de l'Albufera, i per açò les actuacions tenen com un dels seus grans objectius millorar els paràmetres de les aigües depurades per a poder utilitzar-les en el llac de l'Albufera».

També s'ha referit a la reserva de sòl per a futures ampliacions de la depuradora de Pinedo. En el Pla d’Acció Territorial de l’Horta es contempla i manté eixa reserva de sòl per a un futur ús de la depuradora, però l’ampliació no té una data ni propera ni immediata; en el ínterin ha de mantenir-se el seu actual caràcter d'horta». Respecte a un possible canvi d'ubicació de la depuradora ha dit que «qualsevol actuació raonable passa perquè es mantinga on està».Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE

El Blog de DuarteEl Blog de Duarte